Lezing: De Geboorte: muziek en beeld rond Kerst

Donderdag 13 december 2018
Drs. Saskia van Lier

Traditioneel draait u met Kerst ‘de Messiah’ van Händel of ‘het Weihnachtsoratorium’ van Bach.
Schitterende muziek waardoor u waarschijnlijk helemaal in de stemming komt.
Maar er is zoveel meer te beluisteren! Kerst kent een hoog ‘schattigheidsgehalte’ in de muziek dat goed te beluisteren is bij een Kyrie voor Kerst van Charpentier of een Kerstpastorale bij de herders in het veld (bijvoorbeeld Corelli). Tegelijkertijd is de komst van Christus aanleiding om stil te staan bij zijn wederkomst: in het gezang van de Sybille wordt het Laatste Oordeel voorspeld.
Bijna al deze muziekstukken zijn geschreven als liturgische werken en bedoeld voor in of rond de kerkdienst (de Messiah is hierop een uitzondering). Ze laten passende bijbelteksten klinken, geven toelichting en maken dat het gevoel van de hoorders klopt met het moment. Ook sluit om die reden de muziek naadloos aan bij de kerkelijke beelden rond Kerst. Beeld, liturgie en muziek vormen zo een geheel. Saskia van Lier zal beeld en muziek bij elkaar brengen in deze lezing.
Het zal een streling worden voor oor en oog!

Saskia van Lier studeerde Klassieke Talen en Godsdienst wetenschappen. Zij is o.a. deskundig op het gebied van christelijke kunst en is met name geïnteresseerd in de historische aspecten. Ook is zij is als docente verbonden aan het HOVO in Amsterdam.