‘Twijfeltelefoon ‘

(Column: Kronkel 17 december 2021)

Wanneer u dit leest is het bijna kerstfeest. En, net als vorig jaar vieren we kerstfeest in kleine kring. Ondanks vaccinaties, testen en allerlei andere maatregelen moeten we weer voorzichtig zijn. Na een, zacht gezegd, aarzelend begin, wordt er nu volop ‘geboosterd’ om ons snel beter te beschermen tegen die nieuwe variant van het virus, die we ‘omikron’ noemen. Omikron is een Griekse letter, die wij vertalen met de kleine ‘o’.

Zo aan het einde van het jaar wordt ook weer een opsomming gemaakt van alle nieuwe woorden, die we er dit jaar hebben bijgekregen. Boosteren is een van die woorden, maar wat dacht u van ‘prikspijt’ of ‘twijfeltelefoon’? En dan heb ik het alleen nog maar over corona gerelateerde woorden.

Dat woord ‘twijfeltelefoon’, hoorde ik vanavond voor het eerst toen mijn man en ik zaten te kijken naar ze zoveelste persconferentie van de ministers Rutte en De Jonge. Hugo de Jonge legde uit dat dit telefoonnummer is bestemd voor mensen die niet meer weten of ze zich nu wel of niet willen laten vaccineren. Kerstfeest en vaccineren, ze hebben niets met elkaar te maken, maar in deze laatste maand van het jaar beïnvloeden ze elkaar in hoge mate, ook in de kerken. We vragen ons af wat we wel en wat we niet door kunnen laten gaan en zo ja, in welke vorm dan. En zo twijfelen we met ons allen naar het kerstfeest toe.

En op kerstmorgen bent u in onze kerken welkom, op afstand of, zoals in ons kerkje, na het tonen van uw QR-code. En in al die kerken klinkt het ‘komt allen tezamen’ en ‘hoor, de engelen zingen de eer’. In ons kerkje vertellen we elkaar het verhaal van de Alfa en de Omega, van het begin en het einde. Omega, die andere Griekse letter, die vertaald wordt met de grote ‘O’.

Eerlijk gezegd vind ik dat tekenend voor het kerstfeest. We vieren het kleine verhaal van de geboorte van de Heer, die ons verderop in dat boek, dat we Bijbel noemen, vertelt over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar een mens mens kan zijn, gewoon zoals hij mens geworden is.

Ik wens u allen een vredig kerstfeest toe en een voorspoedig 2022.                                                                                    Marianne Visch – de Bruin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.