Lezing: Dante’s Divina Comedia

Donderdag 19 mei 2022
Marian van Caspel

Dante’s Divina Comedia
De Divina Commedia (Goddelijke Komedie) van Dante Alighieri (1265-1321) behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In 100 zangen (Canti) beschrijft Dante zijn tocht door de hel (Inferno) over de louteringsberg (Purgatorio) naar het paradijs (Paradiso).
Als begeleiders heeft hij de dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice, die al op 24-jarige leeftijd overleed, en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux. 
Vele kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van de dichter laten inspireren. In deze lezing wordt Dante’s reis verbeeld aan de hand van werk van o.a. Botticelli, Michelangelo, William Blake, Dali, Robert Rauschenberg en Juke Hudig.
‘De Commedia’, zoals het werk oorspronkelijk heette, kent een enorme rijkdom aan personages: meer dan 600 historische en mythologische figuren worden bij naam genoemd.  Aan vele van deze personen zitten verhalen vast.
Deze lezing is bedoeld als een kennismaking met de Divina Commedia en laat zien dat het verhaal van Dante meer over ons gaat dan dat we zouden kunnen bevroeden…

Marian van Caspel is kunsthistorica. 
Van 1988-2008 leidde zij de Kunsthistorische Leergangen Utrecht.
Sinds 2011 geeft zij lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst.

www.kunstinverbinding.nl