2021: Boekenmarkt

Na twee jaar puilen de boeken uit de kerk in Vaassen

foto: Hans van de Vlekkert

Met een enorme boodschappentas vol boeken komt Jacob Cazemier aanlopen bij het terrein van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Vaassen. Theo Somsen, organisator van de boekenmarkt bij het kerkje, kijkt het glimlachend aan: ,,De voorraad vult zich vanzelf aan, maar de meeste bezoekers vertrekken ook weer met nieuwe boeken.” De keuze is na ruim twee jaar zonder boekenmarkt dan ook enorm.

In het schattige kerkje staan boeken op schragen, in vensterbanken en zelfs op het orgel, maar de ruimte is te klein om alles uit te stallen. Voor de ingang staan dan ook wat kerkstoelen met daarop thrillers, streekromans en Engelstalige boeken in groentekratjes. ,,Normaal gesproken hebben we twee boekenmarkten per jaar”, vertelt Somsen. ,,Inmiddels hebben we door corona al vier edities moeten overslaan. Maar het binnenkomen van boeken bleef echter wel doorgaan.” 

Ruim 3000 boeken

Het gaf de Vaassense boekentaxateur de tijd om op het zoldertje van de kerk orde te scheppen in de collectie van ruim 3000 boeken, zo’n 30 procent meer dan in normale tijden. Naast thrillers en romans is er ruime keus in boeken over reizen en geschiedenis maar ook het schap met religieuze boeken is goed gevuld. ,,Allemaal tussen de twee en de vijf euro”, aldus Somsen. ,,Er is voor ieder wat wils.”

Peter Simmers uit Epe komt met drie muziekboeken naar buiten. ,,Ik struin graag rond tussen de tweedehands boeken”, aldus Simmers. ,,Je weet nooit wat je tegenkomt.” In zijn handen een boek over componist Mahler, eentje over Sjostakovitsj en het boek Ovidius over Griekse Mythologie. ,,Over dat laatste boek is ook muziek gemaakt”, weet Simmers die als vrijwilliger van het muziekuurtje voor dementerende ouderen in Epe graag meer te weten komt over de verhalen achter muziek.

foto: Hans van de Vlekkert

Ook André Jonker is vanuit Epe op de fiets naar Vaassen getogen om eindelijk weer eens op een boekenmarkt te kunnen neuzen. ,,Denk dat het alweer twee jaar geleden is dat dat kon”, bedenkt de boekenliefhebber. En de buit vanmorgen? Met ‘De Onbehaaglijkheidsfactor’ van Jonathan Franzen kijkt Jonker uit naar een aantal fijne leesuurtjes dit weekend.

Juweeltjes

In de tas van Lammy Alons gaan boeken van J.M. Coetzee, Jan Siebelink, Tessa de Loo en enkele klassieke kinderboeken van Annie M.G. Schmidt – voor de kleinkinderen – mee naar huis. ,,Je komt hier nog echte juweeltjes tegen”, vindt Alons. En dat de opbrengst naar de kerk gaat vindt zij een mooi gegeven. ,,Deze plek voelt als thuiskomen en het is dus fijn om op deze manier iets terug te kunnen doen.”

Organisator Somsen stopt tussendoor tevreden zijn pijp en kijkt genietend in het rond. ,,Het loopt lekker door.” Ook Jacob Cazemier is blij en heeft zijn boodschappentas weer gevuld met nieuwe aanwinsten. Onder meer twee dikke delen van Elzeviers Bouwkundige Encyclopedie uit 1950 vinden bij hem een nieuw thuis. Zijn vrouw Manuela en dochter Milou hebben ook hun slag geslagen en nemen met name spannende thrillers mee. Met een tas vol verse boeken wordt er in het grind naast het kerkje in het zonnetje nog even bijgepraat. Desgewenst zelfs met een kopje koffie met zelfgebakken cake erbij. Zo heerlijk dat dit weer kan.

De boekenmarkt van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Vaassen was te bezoeken op zaterdag 10 juli, woensdag 14 juli en zaterdag 17 juli tussen 09.30-13.00 uur in ’t Kerkje aan de Deventerstraat 36 in Vaassen.

(artikel: De Stentor 11-07-2021)