Lezing: ‘Het Lam Gods’

Woensdag 20 oktober 2021
Ds. Bas Zitman

Een oog in de tijd: over Jan van Eijck en ‘Het Lam Gods’
Een zondagochtend in Gent: de avond daarvoor was geweldig, de hoeveelheid aan bijzondere biersoorten overweldigend, maar nu is alles grauw en de stad lijkt verlaten. Ik loop over de kade langs de Leie naar de brug, die mij omhoogvoert naar het Belfort met de Klokke Roeland en de Sint-Baafskathedraal. De klokken van de Sint-Baafs luiden en ik waan me ver terug in de tijd, in de 15e eeuw, als een burger op weg naar het retabel (altaarstuk) in de kathedraal van de gebroeders Hubert en Jan van Eijck. Maar… ik leef in de 21e eeuw en de afstand tot die tijd is groot. Hoe die te overbrug-gen? Voor mij is dat de grootsheid van het retabel.
Dat drie-luik heet ‘De aanbidding van het Lam Gods’ en is als een oog in de tijd: het voert mij terug in de tijd. Terug in de tijd van het Bourgondische rijk dat in de tijd van Jan van Eyck (1390-1441) en Filips de Goede (1396-1467) een machtig ‘Frankisch’ middenrijk vormde tussen Frankrijk en het Duitse Rijk. Het strekte zich uit van Bourgondië tot aan het graafschap Holland.

Vanavond open ik met u het drieluik en kijken wij naar wat de Van Eijcks ons te zeggen hebben. Een kijk- en luisterervaring!

Bas Zitman was o.a. predikant in Epe.
Hij woont in Zwolle en houdt nog steeds van poëzie en kunst.